Ośmiornica marynowana

4.5 (202 ocen)

  • 50 min

pyszna na przystawkę , przepis dostałam od koleżanki z Grecji

  • 50 min

Składniki:

  • 1 ośmiornica
    listek laurowy
    1-2 łyżeczki oregano
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    odrobina chili suszonej w płatkach
    ocet jabłkowy
    oliwa

Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ośmiornica marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ośmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy. Ugotować do miękkości z listkiem laurowym. Odcedzić, wystudzić , pokroić na kawałki posolić lekko, ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy.
    Odstawić na kilka dni.
    Tak zamarynowana ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować