Oshi Sushi z Kansai

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To moje pierwsze podejście do tematu sushi dlatego zaczęłam nie od rolowanych futomaków tylko postanowiłam je zrobić w formie prostopadłościanu, do tego typu sushi potrzebne jest specjalne pudełko którego nie miałam, ale poradziłam sobie bez problemu używając prostokątnego naczynia do sałatek ;) Jak się okazało nie taki diabeł straszny jak go malują :)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki dla dwóch osób:
    Ryż:
    250 g ryżu do sushi


    Zaprawa:
    3 łyżki octu ryżowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli

    oshi sushi:
    wędzony łosoś
    marynowana rzodkiew
    awokado
    nori
    serek kanapkowy śmietankowy

    do podania:
    sos sojowy Kikkoman
    chrzan wasabi
    marynowany imbir
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi

Oshi sushi z kansai - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż wypłuczemy skrobię i woda będzie przezroczysta, zalewamy świeżą i moczymy go 30 minut, po tym czasie osaczamy ryż, wlewamy pełną szklankę wody i zagotowujemy, ważne jest to aby ryż cały czas szczelnie zakryty pokrywką. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 5-6 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem do zaparowania.
  • 2. Przygotowujemy zaprawę:
    Ocet ryżowy mieszamy z solą oraz cukrem, wlewamy do ryżu dokładnie mieszamy, zostawiamy ryż do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Na dno prostokątego pudełka (moje miało wymiary14/22 cm) wykładamy folią spożywczą-aby lepiej nam było wyjąć sushi, wykładamy połowę zimnego ryżu, zmoczonymi dłońmi w zimnej wodzie uklepujemy ryż dociskając do dna, następnie układamy płat nori dociętego pod wymiar pudełka i pokrojone na cienkie plasterki awokado oraz paski marynowanej rzodkwi, na to znowu resztę ryżu który ponownie dociskamy do reszty składników, smarujemy serkiem śmietankowym i układamy plastry wędzonego łososia , całość dociskamy, schładzamy 20 minut, wyjmujemy z pudełka kroimy na małe prostokąciki.
    Podajemy z chrzanem wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Ryż Wasabi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować