Oshi Sushi i FutoMaki

  • wyświetlono: 405 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sushi to nie tylko krążki, ale także prostokąty :)

_DSC9601

Składniki

ryż:
250 g ryżu
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

dodatki:
100 g łososia wędzonego
6 paluszków surimi
1 ogórek
1/2 awokado
1 opakowanie śmietankowego serka kanapkowego

do podania:
sos sojowy
sos teryiaki
wasabi
marynowany imbir

Sposób przygotowania przepisu:

Oshi Sushi i FutoMaki

  • 1. Na porcję sushi dla dwóch osób potrzebujemy 250 g ryżu do sushi. Gotujemy go w 2,5 szklankach wody. 3 łyżki octu ryżowego podgrzewamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soli. Sos wlewany go gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i studzimy.
  • 2. Oshi ma inny kształt niż zazwyczaj spotykane sushi, ale możemy je przygotować w domowych warunkach. Ja użyłam do tego plastikowego, prostokątnego pudełka. Możemy wyścielić je folia spożywczą, żeby mieć pewność, że bez problemu je wyjmiemy.
    Na dno pudełka układamy ryż, dokładnie go dociskamy mokrymi dłońmi. Na ryżu układamy nori i plasterki awokado. Na to znowu ryż, który ponownie bardzo dokładnie dociskamy. Ryż smarujemy serkiem i na wierzchu układamy łososia. Całość ponownie dociskamy i wyciągamy z pudełka. Kroimy na mniejsze prostokąciki. Podajemy z wasabi, sosami i imbirem.
  • 3. FutoMaki to maki, czy sushi z ryżem w środku i glonem nori na zewnątrz, wyróżniające się bogactwem dodatków i dużą średnicą, ok 3-4 cm.

    Arkusz nori układamy na macie i rozkładamy na nim 2-3 łyżki ryżu, który dociskamy mokrymi dłońmi. Na ryżu rozsmarowujemy serek i rozkładamy plasterki wędzonego łososia. Wzdłuż dłuższego boku układamy paluszki surimi, paski ogórka i awokado.
    Rolkę zwijamy przy pomocy maty. Rant smarujemy wodą, żeby lepiej się skleił.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośmoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatakuchnia orientalnakuchnia Japońskasurimisushina specjalne okazjesos do ryżunoriryż do sushifutomakidomowe sushioshisushi

Komentarze

Podobne przepisy

Sushi maki

Dodane przez: czarrna

Sushi maki

Domowe prawie jak z restauracji...

skrzydełka

Dodane przez: luna19

Skrzydełka teriyaki i ryż w cukiniowym sushi

troche na chińską nutę

image-1smddn5

Dodane przez: Ewelina Marcin

Truskawkowe sushi

Truskawkowe sushi to niezwykle...

Sushi bowl

Dodane przez: i love food

Sushi bowl

Jeśli nie macie czasu na przygotowanie...

Nigiri sushi

Dodane przez: PolskaGotuje

Nigiri sushi

Prosty przepis na nigiri z rybą.

Sushi z tykwą

Dodane przez: czarrna

Sushi z tykwą

Duszona tykwa jest słodka i chrupiąca,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.