Oshi Sushi i FutoMaki

0 (0 ocen)

Sushi to nie tylko krążki, ale także prostokąty :)

Składniki:

  • ryż:
    250 g ryżu
    3 łyżki octu ryżowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli

    dodatki:
    100 g łososia wędzonego
    6 paluszków surimi
    1 ogórek
    1/2 awokado
    1 opakowanie śmietankowego serka kanapkowego

    do podania:
    sos sojowy
    sos teryiaki
    wasabi
    marynowany imbir
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sushi

Oshi sushi i futomaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na porcję sushi dla dwóch osób potrzebujemy 250 g ryżu do sushi. Gotujemy go w 2,5 szklankach wody. 3 łyżki octu ryżowego podgrzewamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soli. Sos wlewany go gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i studzimy.
  • 2. Oshi ma inny kształt niż zazwyczaj spotykane sushi, ale możemy je przygotować w domowych warunkach. Ja użyłam do tego plastikowego, prostokątnego pudełka. Możemy wyścielić je folia spożywczą, żeby mieć pewność, że bez problemu je wyjmiemy.
    Na dno pudełka układamy ryż, dokładnie go dociskamy mokrymi dłońmi. Na ryżu układamy nori i plasterki awokado. Na to znowu ryż, który ponownie bardzo dokładnie dociskamy. Ryż smarujemy serkiem i na wierzchu układamy łososia. Całość ponownie dociskamy i wyciągamy z pudełka. Kroimy na mniejsze prostokąciki. Podajemy z wasabi, sosami i imbirem.
  • 3. FutoMaki to maki, czy sushi z ryżem w środku i glonem nori na zewnątrz, wyróżniające się bogactwem dodatków i dużą średnicą, ok 3-4 cm.

    Arkusz nori układamy na macie i rozkładamy na nim 2-3 łyżki ryżu, który dociskamy mokrymi dłońmi. Na ryżu rozsmarowujemy serek i rozkładamy plasterki wędzonego łososia. Wzdłuż dłuższego boku układamy paluszki surimi, paski ogórka i awokado.
    Rolkę zwijamy przy pomocy maty. Rant smarujemy wodą, żeby lepiej się skleił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Nori Surimi (paluszki krabowe) Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować