Orzeźwiający Torcik Arbuzowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wszelkie przepisy z arbuzem w roli głównej na pewno sprawdzą się w gorące dni na co dzień, jak i na urodzinach czy innych okazjach. Jest prosty w przygotowaniu i świetnie orzeźwia. Zasmakuje w nim każdy wielbiciel arbuzów. (Uwaga: ten dietetyczny torcik znika w mgnieniu oka!)

  • 45 min

Składniki:

  • arbuz
    pół szklanki wrzątku
    1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
    400ml śmietanki 30%
    2 śmietan-fixy
    2 łyżki cukru pudru
    kilka owoców do dekoracji (opcjonalnie)

Orzeźwiający torcik arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcinamy górę i dół od arbuza, tak aby powstał mniej-więcej walec. Następnie wykrawamy po bokach i pozbywamy się zielonej skórki.
    Tak przygotowanego arbuza okrywamy na kilka minut ręcznikiem kuchennym, aby oddał nadmiar soku.
  • 2. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, mieszamy. Gdy zaczyna tężeć i się ostudzi, pędzelkiem smarujemy ją po osuszonym arbuzie z każdej strony. Galaretka sprawi, że arbuz nie będzie wypuszczał soku a śmietanka się lepiej utrzyma. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
  • 3. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Gdy krem jest sztywny, smarujemy nim arbuza. Następnie dekorujemy nasz torcik dowolnymi owocami według uznania. Wstawiamy do lodówki aż do podania.

Porady

Arbuz bez pestek jest najlepszym rozwiązaniem, wtedy będzie mniej "zabawy" jedząc go.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy