Orzeźwiający jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Żółtka mieszamy i powoli dolewamy do piany z białek. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 min w piekarniku na grzanym do 180 stopni.
2.Jabłka obieramy i kroimy na cząstki. Przekładamy do garnka, podlewamy 1/5 szkl. wody. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy jabłka się już rozpadną zdejmujemy z ognia i wsypujemy dwie galaretki pomarańczowe. Mieszamy aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
3.Trzecią galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wod.y Z biszkoptu odkrawamy wierzch (około 1/3 wysokości biszkoptu). Wykładamy usmażone jabłka. delicje układamy na jabłkach czekoladą do spodu. Przykrywamy tężejącą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce do skrzepnięcia.
Komentarze