Płatki owsiane prażone z miodem, w towarzystwie musu owocowego i jogurtu naturalnego.
45 min
Składniki:
- jogurt naturalny (jedno duże opakowanie),
- miód naturalny (ok. 200g, tj. pół małego słoiczka),
- owoce mrożone (maliny, truskawki),
- listki mięty do dekoracji
Orzeźwiający deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane:
-Wysyp płatki na patelnię (najlepiej dużą teflonową) i praż przez chwilę na dużym ogniu, do uzyskania złotego koloru.
-Dodaj miód i zmniejszając trochę ogień, mieszaj płatki - miód musi się skarmelizować.
-Zdejmij z ognia po ok. 5min. i wyłóż masę na blachę i rozsmaruj na grubość ok 1-1,5cm.
-Pozostaw do wystygnięcia.
2.Mus:
-Owoce przesyp do garnka i postaw na "wolnym" ogniu, od czasu, do czasu mieszaj.
-Po jakimś czasie powstanie sos owocowy, dodaj wtedy miodu, pomieszaj i trzymaj jeszcze chwilę na ogniu.
3.Ułożenie:
-Układaj kolejno : pokruszone płatki, owoce i jogurt, warstwa po warstwie.
Zakończ płatkami i udekoruj listkami mięty.
Deser gotowy. SMACZNEGO ;-)
Porady
Najlepiej jeść od razu po przygotowaniu, gdy płatki są jeszcze chrupiące.
Komentarze