Orzeszki z masą czekoladową i spirytusem

4.49 (146 ocen)

  • 2 godz.

Stary sprawdzony przepis na pyszne orzechy :))

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto : 130 g margaryny, 2 jajka, 1/3 szkl. cukru pudru, 0,5 kg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany.
    Nadzienie: 300 ml mleka, 1 budyń czekoladowy, 2 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, graść drobno posiekanych orzechów włoskich, 4-5 łyżek spirytusu, 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Orzeszki

Orzeszki z masą czekoladową i spirytusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto z podanych składnikow powyżej.
  • 2. Z gotowego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego . Piec w nagrzanej patelni ,po obu stronach na złocisty kolor w przeznaczonej do tego formowanej patelni do orzeszków, lub też w foremkach, ktore również są dostępne.
  • 3. Następnie zagotować 200 ml mleka z cukrem i masłem, do cieplego dodać kakao i dokladnie rozmieszać. W 100 ml rozpuscić proszek budyniowy i wlac do gotującego sie mleka.Do zimnego wsypać orzechy i wlewać po łyżce alkoholu i dokladnie rozmieszać. Nadzienie budyniowe powinno być gęste.
  • 4. Gotową masą napełniać połowki orzeszkow i składać w całość, schłodzić w lodówce.

Porady

Mi osobiście orzeszki smakują najbardziej na nastepny dzień, gdyż stają sie bardziej kruche i bardziej aromatyczne :) Orzeszki można nadziewać różnymi masami , ale najlepsze są z alkoholem- nikt im się nie oprze hihii

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować