Orzeszki włoskie na słodko

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zwykle przygotowuję je na spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 20 dag mąki
    ● 14 dag masła
    ● 10 dag zmielonych orzechów włoskich
    ● 10 dag cukru pudru
    Masa orzechowa:
    ● 12 dag zmielonych orzechów włoskich
    ● 10 dag masła
    ● żółtko
    ● 12 dag cukru pudru
    ● 2 łyżki spirytusu
    ● łyżka kakao
    Oraz:
    ● foremki przypominające kształtem łupiny orzecha
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzeszki włoskie na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto: mąkę siekamy
    z masłem, następnie
    wsypujemy orzechy i cukier
    puder. Wyrabiamy.
  • Orzeszki włoskie na słodko 2. Ciasto cienko rozwałkowujemy
    i wycinamy małe kółka.
    Wylepiamy nimi foremki. Pieczemy
    w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C,
    aż będą rumiane. Studzimy.
  • 3. Przygotowujemy masę
    orzechową: masło ucieramy
    z cukrem pudrem i wciąż
    ucierając, dodajemy orzechy,
    żółtko, wlewamy spirytus
    i wsypujemy kakao. Masą
    wypełniamy upieczone ciasteczka
    i łączymy po dwa tak,
    aby otrzymać kształt orzecha
    włoskiego (wypukłą stroną
    na zewnątrz).

Porady

● Zamiast spirytusu do masy można dodać kieliszek likieru orzechowego. ● Aby masa miała ciemniejszy kolor, możemy dosypać dodatkową łyżkę kakao. ● Formując orzeszki, do każdego warto włożyć mały kawałek orzecha włoskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować