Ciastka Orzeszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moje ulubione orzeszki z dzieciństwa

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    12 dag masła
    12 dag margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    4 żółtka
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    0,5 litra mleka
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 dag zmielonych orzechów
    3 łyżki spirytusu
    25 dag masła

    Dodatkowo:
    mielone orzechy

Ciastka orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Foremki do orzeszków wysmarować tłuszczem i wylepić cienką warstwą ciasta. Piec w temp. 160 st do złotego koloru.

    Masa:
    Połowę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, a w reszcie rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając ugotować budyń, który następnie pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać budyń, a na końcu spirytus.

    Połówki orzeszków napełniać masą i sklejać, a boki obtoczyć w mielonych orzechach.

Komentarze

Podobne przepisy