Orzeszki

4.5 (159 ocen)

Przepis trafił w moje ręce przypadkiem i stał się dość częstym gościem na moim stole, a zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g masła lub margaryny
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1 mały kubeczek śmietany 12%
    1 płaska łyżeczka sody
    ok. 1 kg mąki (w zależności ile się wgniecie)
    Masa:
    1/2 l mleka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    10 dag mielonych orzechów włoskich
    1 kostka masła
    2-5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski i łączymy, a następnie zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Specjalną patelnię do orzeszków rozgrzewamy (należy smarować patelnię olejem, ponieważ ciasto nie będzie się przypalało i nie kleiło do formy) i w każde wgłębienie wkładamy kuleczkę ciasta. Zamykamy i ustawiamy na średnio rozgrzaną płytkę lub gaz, pieczemy z obu stron ok. 2-3 min. Postępujemy tak, aż do wykorzystania całego ciasta.
    Masa:Z mleka, cukru waniliowego, maki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać orzechy, przestudzony budyń.
    Nakładać masę do połówek orzecha, tak by lekko wystawała. Przykryć drugą połówką orzeszka również z masą. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki, by masa w orzeszkach stężała.

Porady

Masę do orzeszków można też zrobić bez orzechów włoskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować