1.Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski i łączymy, a następnie zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Specjalną patelnię do orzeszków rozgrzewamy (należy smarować patelnię olejem, ponieważ ciasto nie będzie się przypalało i nie kleiło do formy) i w każde wgłębienie wkładamy kuleczkę ciasta. Zamykamy i ustawiamy na średnio rozgrzaną płytkę lub gaz, pieczemy z obu stron ok. 2-3 min. Postępujemy tak, aż do wykorzystania całego ciasta.
Masa:Z mleka, cukru waniliowego, maki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać orzechy, przestudzony budyń.
Nakładać masę do połówek orzecha, tak by lekko wystawała. Przykryć drugą połówką orzeszka również z masą. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki, by masa w orzeszkach stężała.
Porady
Masę do orzeszków można też zrobić bez orzechów włoskich.
Komentarze