Orzechowy warkocz pieczony w pudełku na pierniki.

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Konkurs_wigilijny. Wypiek mocno orzechowy, puszysty, miękki. Upieczony w pudełku jest też gotowym prezentem, którym obdarujemy kogoś wyjątkowego. Może być też po prostu częścią świątecznego śniadania.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - drożdże suszone: 10 gramów
    - mleko pełnotłuste (ciepłe): 200 mililitrów
    - cukier puder skladnik ciasta (doliczmy do tego jeszcze 1łyżkę do zaczynu): 70 gramów
    - mąka tortowa przesiana (doliczmy do tego jeszcze 2 łyżki do zaczynu): 470 gramów
    - sól jodowana: 0.5 łyżeczki
    - jajka małe: 2 sztuki
    - masło ekstra: 50 gramów
    - smalec: 50 gramów
    - orzechy włoskie posiekane: 200 gramów
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - miód naturalny płynny: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowy warkocz pieczony w pudełku na pierniki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Podgrzewamy mleko. Rozpuszczamy w nim drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
    2. Przesiewamy z wysoka mąkę do dużej miski. Wsypujemy cukier i sól i mieszamy. Robimy wgłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami i lekko roztrzepane jajka.
    3. Mieszamy rozczyn dużą łyżką zagarniając małymi partiami mąkę. Kiedy wszystko się połączy dodajemy miękkie masło i smalec.
    4. Przekładamy wstępnie wyrobione na stolnicę lekko wysypaną mąką i wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania gładkiego ciasta.
    5. Formujemy kulę, którą przekładamy do wysmarowanej olejem miski, którą przykrywamy ściereczką. Wstawiamy na noc do lodówki.
    6. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, pozwalamy mu „ochłonąć” w temperaturze pokojowej około pół godziny. Wykładamy ciasto na stolnicę i krótko wyrabiamy.
    7. Rozwałkowujemy ciasto na placek o rozmiarach 40x30 cm.
    8. Wykładamy na całość orzechowe nadzienie. (Patrz zdjęcia)
    9. Zwijamy ściśle w rulon. Lekko go rozwałkowujemy.
    10. Rulon rozkrajamy wzdłuż na połowę, pozostawiając go połączonym pod sam koniec.
    11. Zaplatamy, łączymy w wieniec i wkładamy do pudełka wysmarowanego masłem (o minimum 20 cm średnicy, najlepiej 25 cm).
    12. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrwa to nie dłużej niż 1 godzinę.
    13. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°, smarujemy mlekiem ciasto i wstawiamy je do piekarnika, pieczemy 30 minut. Jeżeli podczas pieczenia za bardzo się przyrumienia przykrywamy go folią.
    14. Kiedy lekko przestygnie wyciągamy z pudełka. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować