Konkurs_wigilijny. Wypiek mocno orzechowy, puszysty, miękki. Upieczony w pudełku jest też gotowym prezentem, którym obdarujemy kogoś wyjątkowego. Może być też po prostu częścią świątecznego śniadania.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- drożdże suszone: 10 gramów
- mleko pełnotłuste (ciepłe): 200 mililitrów
- cukier puder skladnik ciasta (doliczmy do tego jeszcze 1łyżkę do zaczynu): 70 gramów
- mąka tortowa przesiana (doliczmy do tego jeszcze 2 łyżki do zaczynu): 470 gramów
- sól jodowana: 0.5 łyżeczki
- jajka małe: 2 sztuki
- masło ekstra: 50 gramów
- smalec: 50 gramów
- orzechy włoskie posiekane: 200 gramów
- żółtko jajka: 1 sztuka
- miód naturalny płynny: 2 łyżki
Orzechowy warkocz pieczony w pudełku na pierniki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Podgrzewamy mleko. Rozpuszczamy w nim drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
2. Przesiewamy z wysoka mąkę do dużej miski. Wsypujemy cukier i sól i mieszamy. Robimy wgłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami i lekko roztrzepane jajka.
3. Mieszamy rozczyn dużą łyżką zagarniając małymi partiami mąkę. Kiedy wszystko się połączy dodajemy miękkie masło i smalec.
4. Przekładamy wstępnie wyrobione na stolnicę lekko wysypaną mąką i wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania gładkiego ciasta.
5. Formujemy kulę, którą przekładamy do wysmarowanej olejem miski, którą przykrywamy ściereczką. Wstawiamy na noc do lodówki.
6. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, pozwalamy mu „ochłonąć” w temperaturze pokojowej około pół godziny. Wykładamy ciasto na stolnicę i krótko wyrabiamy.
7. Rozwałkowujemy ciasto na placek o rozmiarach 40x30 cm.
8. Wykładamy na całość orzechowe nadzienie. (Patrz zdjęcia)
9. Zwijamy ściśle w rulon. Lekko go rozwałkowujemy.
10. Rulon rozkrajamy wzdłuż na połowę, pozostawiając go połączonym pod sam koniec.
11. Zaplatamy, łączymy w wieniec i wkładamy do pudełka wysmarowanego masłem (o minimum 20 cm średnicy, najlepiej 25 cm).
12. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrwa to nie dłużej niż 1 godzinę.
13. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°, smarujemy mlekiem ciasto i wstawiamy je do piekarnika, pieczemy 30 minut. Jeżeli podczas pieczenia za bardzo się przyrumienia przykrywamy go folią.
14. Kiedy lekko przestygnie wyciągamy z pudełka. Podajemy.
Komentarze