Orzechowy miodownik z pierniczkami

5 (165 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Bardzo lubię miodowniki. W każdym wydaniu smakują pysznie. Ostatnio połączyłam te pyszne miodowe blaty z prażonymi orzechami oraz pierniczkami w czekoladzie. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto gorąco polecam- zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Ciasto miodowe:
    • 300 gram mąki,
    • 100 gram cukru pudru,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 100 gram masła,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka płynnego, prawdziwego miodu
    Orzechowa polewa:
    - 30 dag orzechów posiekanych,
    - 12 dag masła,
    - 10 dag cukru pudru,
    - 2 łyżki miodu.
    Masa budyniowa:
    - 800 ml mleka,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 2-3 łyżki cukru do smaku (ilość według uznania),
    - 4 żółtka,
    - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 płaska łyżka mąki tortowej,
    - 340 gram masła,
    - Alkohol do smaku,
    Dodatkowo:
    • Około 18 sztuk dużych pierniczków w czekoladzie
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Miodownik

Orzechowy miodownik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. CIASTO MIODOWE:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach. Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części.
    Pierwszą część wałkujemy, wykładamy nią blaszkę, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zrumienienia w 180°C około 15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
    Drugą część ciasta także wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Między czasie przygotowujemy orzechową polewę.
  • przygotowanie polewy 2. ORZECHOWA POLEWA: Masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy do nich orzechy. Całość podgrzewamy razem około 5 min
    Tak przygotowaną polewę wykładamy na podpieczone, drugie ciasto miodowe na 5 minut przed jego wyjęciem.
    Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
  • przygotowanie masy 3. MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budyń, mąki, oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
    Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukrów waniliowych. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masę doprawiamy do smaku alkoholem.
  • wykładanie pierniczków 4. Mając przygotowane miodowe spody oraz masę przystępujemy do składania ciasta.
    Kolejno wykładamy: ciasto miodowe bez orzechów- połowa masy- pierniczki- druga część masy- ciasto miodowe z orzechami.
  • przekładanie 5. Przełożone ciasto schładzamy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować