Orzechowy miodownik z pierniczkami

  • wyświetlono: 671 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Bardzo lubię miodowniki. W każdym wydaniu smakują pysznie. Ostatnio połączyłam te pyszne miodowe blaty z prażonymi orzechami oraz pierniczkami w czekoladzie. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto gorąco polecam- zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia.

Jaga85
  • 30 porcje
  • 140min
  • Trudny

Składniki

Blaszka 25x36 cm
Ciasto miodowe:
• 300 gram mąki,
• 100 gram cukru pudru,
• 0,5 łyżeczki sody,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 100 gram masła,
• 1 jajko,
• 1 łyżka płynnego, prawdziwego miodu
Orzechowa polewa:
- 30 dag orzechów posiekanych,
- 12 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 łyżki miodu.
Masa budyniowa:
- 800 ml mleka,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 budynie waniliowe,
- 2-3 łyżki cukru do smaku (ilość według uznania),
- 4 żółtka,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżka mąki tortowej,
- 340 gram masła,
- Alkohol do smaku,
Dodatkowo:
• Około 18 sztuk dużych pierniczków w czekoladzie

Sposób przygotowania przepisu:

Orzechowy miodownik z pierniczkami

  • gotowe ciasto1. CIASTO MIODOWE:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach. Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części.
    Pierwszą część wałkujemy, wykładamy nią blaszkę, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zrumienienia w 180°C około 15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
    Drugą część ciasta także wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Między czasie przygotowujemy orzechową polewę.
  • przygotowanie polewy2. ORZECHOWA POLEWA: Masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy do nich orzechy. Całość podgrzewamy razem około 5 min
    Tak przygotowaną polewę wykładamy na podpieczone, drugie ciasto miodowe na 5 minut przed jego wyjęciem.
    Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
  • przygotowanie masy3. MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budyń, mąki, oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
    Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukrów waniliowych. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masę doprawiamy do smaku alkoholem.
  • wykładanie pierniczków4. Mając przygotowane miodowe spody oraz masę przystępujemy do składania ciasta.
    Kolejno wykładamy: ciasto miodowe bez orzechów- połowa masy- pierniczki- druga część masy- ciasto miodowe z orzechami.
  • przekładanie5. Przełożone ciasto schładzamy i gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechy włoskieboże narodzenieMiodownikpierniki Katarzynki

Komentarze

Podobne przepisy

Miodownik z jabłkami

Dodane przez: joanna30

Miodownik z jabłkami

Pyszne ciasto miodowo-korzenne...

Piernik staropolski

Dodane przez: rzelkazag

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

Miodownik

Dodane przez: joanna30

Miodownik

Pyszne ciasto miodowe z masą z...

miodownik

Dodane przez: elka72

Miodownik

Miodowników bywa wiele pod różną...

miodownik z truskawkami

Dodane przez: bieniaszka

Miodownik z truskawkami

...dla wielbicielki miodowników...

Miodownik z masą serową

Dodane przez: joanna30

Miodownik z masą serową

Pyszne ciasto, które najlepiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE