Orzechowy miodownik

4.49 (170 ocen)

  • 2 godz.

efektowny, smaczny i nie za słodki:)

  • 2 godz.

Składniki:



  • 60 dag mąki pszennej
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 jajka
    2 żółtka
    20 dag masła

    3 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

    Polewa orzechowa:

    125 g masła
    4 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    20 dag posiekanych orzechów włoskich

    Krem 1:

    2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem (w sumie 80 g)

    Krem 2:

    1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (300 g) l
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • orzechowy miodownik snikers 1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z masłem.
    Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części.
    Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy o wymiarach 25 x 35 cm (lub nieco większe), wyłożone papierem do pieczenia.
    Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy).
    Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (blat z orzechami warto piec chwilę dłużej).

    Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie.

    Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny.

    Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć goracy budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Porady

mozna uzyc gotowej masy kajmakowaj zamiast gotowac poniewaz placek jest z miodem najlepiej bedzie smakowal na 2 dzien jak zmieknie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować