Orzechowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z masłem.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części.
Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy o wymiarach 25 x 35 cm (lub nieco większe), wyłożone papierem do pieczenia.
Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy).
Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (blat z orzechami warto piec chwilę dłużej).
Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie.
Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny.
Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć goracy budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Porady
mozna uzyc gotowej masy kajmakowaj zamiast gotowac
poniewaz placek jest z miodem najlepiej bedzie smakowal na 2 dzien jak zmieknie:)
Komentarze