Orzechowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i sodę przesiać przez sitko. Połączyć palcami z margaryną. Dodać 0,5 szklanki cukru i tyle samo miodu i jajka. Ciasto zagieść i podzielić na 3 części. Upiec 2 placki i wystudzić. Trzecią część ciasta pieczemy nieco inaczej:
50g. masła rozpuszczamy w rondelku z pozostałym miodem. Dodać do tej masy posiekane orzechy i 4łyżki cukru. Ostudzone, posmarować na trzecią część placka i taki upiec, będzie to górna część placka. Każdy piec w 180st. około 15 minut.
Mleko zagotować, dodać kaszę i cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło. Gdy zgęstnieje, ostudzić i miksować z pozostałym masłem i cukrem. Dodać kilka kropel aromatu.
A teraz układamy:
Jeden placek położyć na blasze, posmarować masą z kaszy manny, przykryć drugim ciastem, ten posmarować kajmakiem, przykrywamy trzecią częścią (z orzechami) i gotowe.
Komentarze