orzechowy miodownik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis zmodyfikowałam sama, i jest naprawdę godny polecenia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    400g. masła
    szklanka cukru
    3/4 szklanki miodu
    0,5 szklanki kaszy manny
    2 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    200-300g orzechów
    2szklanki mleka
    puszka kajmaku
    aromat śmietankowy (kilka kropel)

Orzechowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sodę przesiać przez sitko. Połączyć palcami z margaryną. Dodać 0,5 szklanki cukru i tyle samo miodu i jajka. Ciasto zagieść i podzielić na 3 części. Upiec 2 placki i wystudzić. Trzecią część ciasta pieczemy nieco inaczej:
    50g. masła rozpuszczamy w rondelku z pozostałym miodem. Dodać do tej masy posiekane orzechy i 4łyżki cukru. Ostudzone, posmarować na trzecią część placka i taki upiec, będzie to górna część placka. Każdy piec w 180st. około 15 minut.
    Mleko zagotować, dodać kaszę i cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło. Gdy zgęstnieje, ostudzić i miksować z pozostałym masłem i cukrem. Dodać kilka kropel aromatu.
    A teraz układamy:
    Jeden placek położyć na blasze, posmarować masą z kaszy manny, przykryć drugim ciastem, ten posmarować kajmakiem, przykrywamy trzecią częścią (z orzechami) i gotowe.

Porady

Ciasto najlepsze jest dzień - dwa po upieczeniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy