Orzechowy mazurek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Najlepszy jest na drugi dzień, gdy skruszeje.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    1 jajko
    1 kostka masła

    Na masę:
    0,5 kostki margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki mleka w proszku
    2 łyżki wody

    Ponadto: bakalie do dekoracji

Orzechowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie wyłożyć na blachę i piec 20 minut w 180 stopniach.
  • 2. Przygotować masę - w garnku roztopić margarynę, dodać resztę składników i mieszać, aż masa będzie jednolita i gęsta. Wylać na upieczone ciasto. Udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy