Orzechowy marmurek z krówką, bardzo puszysty i słodki

0 (0 ocen)

Bomba kaloryczna także tylko po kawałeczku do kawusi ;)

Składniki:

  • Na ciasto użyłam :

    - 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej,

    - masło osełka 275g,

    - 1,5 szklanki cukru,

    - olejek zapachowy – rum ( może być pomarańcz, cytryna)

    - 2 płaskie łyżeczki(małe) proszku do pieczenia/sody oczyszczonej, (co kto ma)

    - 20 dkg krówek, ( ja kupiłam w biedronce na wagę, ciągutki )

    - 4 jajka m,

    - pół szklanki mleka,

    - polewa Gellwe mleczna z orzechami i pół szklanki kakao do picia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Krówki

Orzechowy marmurek z krówką, bardzo puszysty i słodki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marmurek 1. Zawsze zaczynam od piekarnika, nagrzałam go do 170 stopni. Masło wyjęłam najpierw z lodówki i odczekałam jakieś 40 min. Odjęłam od masła 2 duże łyżeczki i roztopiłam z krówkami na patelce, może być w małym garnczku. Resztę masła łączymy widelcem z całym cukrem i ugniatamy (dalej widelcem). Polewę trzeba trzymać we wrzątku aby nabrała płynnej konsystencji. W wysokim naczyniu/misce miksujemy jajka na puch. Przesiewamy mąkę z proszkiem/sodą, dodajemy puch, masło z cukrem i miksujemy na małych obrotach. powstanie gęsta ale puszysta masa. Na koniec jak się składniki połączą dodajemy mleko i olejek zapachowy. Dzielimy naszą masę na pół. Do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną polewę i kakao, miksujemy. Wyłożoną blachę (mała kwadratowa) wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy jedną masę później drugą i siup do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu można od razu nałożyć polewę z krówek i razem będą studzić się :) Taka polewa jest super bo się ciągnie i nie zastyga jak czekolada czy lukier smacznego a ja mam znowu małe co nie co do kawusi na jutro
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować