Orzechowy likierek

4.48 (199 ocen)

  • 30 min

wczoraj sobie uświadomiłam,że jeszcze nie robiłam orzechowego likieru więc pora nadrobić tą zaległość:)

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
    50 g orzechów laskowych mielonych
    100 g kremu czekoladowego typu nutella
    1 łyżeczka kakao
    1 puszka mleka skondensowanego nie słodzonego
    200 ml wódki
    Dodatkowo:
    blender-raczej nie zbędny
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Orzechowy likierek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmielone orzechy 1. Suchą i czystą patelnię rozgrzać. Wrzucić na nią orzechy włoskie i delikatnie podprażyć około 2-3 minut ( uważać aby się nie przypaliły). Przełożyć je na talerz i delikatnie przestudzić. Na patelnię wsypać mielone laskowe orzechy i także prażyć ( tu proces prażenia potrawa krócej -około 1 minuty ponieważ orzechy są już rozdrobnione a patelnia bardzo gorąca po prażeniu włoskich orzechów). Uprażone laskowe także przełożyć na talerzyk i przestudzić. Do blendera przesypać włoskie orzechy i zmielić je na proszek. Dodać laskowe i ponownie przez chwilę miksować na najwyższych obrotach sprzętu.
  • rozpuszczony krem czekoladowy 2. Do garnka wlać wodę i zagotować. Postawić drugi garnek i w kąpieli wodnej roztopić krem czekoladowy. Do roztopionego kremu dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać (garnek cały czas stoi w kąpieli wodnej). Z ognia zdjąć oba garnki. Do kremu czekoladowego wlać około 4 łyżek mleka skondensowanego aby ją rozrzedzić i dokładnie wymieszać.
  • przygotowanie likieru 3. Do blendera ( mamy tam nadal zmielone orzechy) wlać mleko skondensowane i dodać roztopiony krem czekoladowy . Ponownie na maksymalnych obrotach zmiksować składniki. Wlać wódkę i jeszcze raz użyć blendera ale na niskich obrotach. Przez siteczko przelać likier do butelek i odłożyć do lodówki. Z podanych składników wychodzi około 600 ml likieru. Smacznego!

Porady

Moje spostrzeżenia/wskazówka: Pomimo użycia siteczka do butelki i tak przedostaną się drobinki orzechów,jeśli Wam to przeszkadza to należy kilkakrotnie przecedzić przez siteczko lub przez gazę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Orzechy Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować