Orzechowy bałagan z owocami i nutą kawową

0 (0 ocen)

Dlaczego bałagan? A no dlatego, że deser skrywa mnóstwo smaków oraz dlatego, że powstał przypadkowo z tego, co akurat miałam w domu i co pozostało po wcześniejszych smakołykach.

Składniki:

  • 50 g orzechów włoskich
    50 g mleka
    50 g miękkiego masła
    30 g cukru pudru
    1/2 słoiczka dżem wiśniowego niskosłodzonego
    1/4 filiżanki mocnej słodzonej kawy
    ok. 10 sztuk małych biszkopcików
    1 mandarynka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Dżemy Kawy

Orzechowy bałagan z owocami i nutą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera do otrzymania jednolitego, puszystego kremu.

    Biszkopciki zamoczyć w kawie. Nektarynkę obrać ze skórki i błonek.

    Przygotować dwie wysokie szklanki. Nakładać do nich po kolei: dżem, zamoczone w kawie i połamane na mniejsze kawałki biszkopciki, krem orzechowy, nektarynki i dżem. Na wierzch deserów dać resztę pokruszonych i nasączonych w kawie biszkopcików. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Orzechy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować