Dlaczego bałagan? A no dlatego, że deser skrywa mnóstwo smaków oraz dlatego, że powstał przypadkowo z tego, co akurat miałam w domu i co pozostało po wcześniejszych smakołykach.
Składniki:
50 g orzechów włoskich
50 g mleka
50 g miękkiego masła
30 g cukru pudru
1/2 słoiczka dżem wiśniowego niskosłodzonego
1/4 filiżanki mocnej słodzonej kawy
ok. 10 sztuk małych biszkopcików
1 mandarynka
Orzechowy bałagan z owocami i nutą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera do otrzymania jednolitego, puszystego kremu.
Biszkopciki zamoczyć w kawie. Nektarynkę obrać ze skórki i błonek.
Przygotować dwie wysokie szklanki. Nakładać do nich po kolei: dżem, zamoczone w kawie i połamane na mniejsze kawałki biszkopciki, krem orzechowy, nektarynki i dżem. Na wierzch deserów dać resztę pokruszonych i nasączonych w kawie biszkopcików. Smacznego!
Komentarze