Orzechowy aroniowiec

3 (1 ocen)

Orzechowe biszkopty to według mnie podstawa tortów. Najczęściej przekładam je masą kawową, czy czekoladową. Tym razem w mojej kuchni powstało połączenie ciasta orzechowego z owocową masą. Eksperyment wyszedł udany w 100%.

Składniki:

  • Blaszka 25x 36 cm (u mnie prostokątna tortownica)
    Ciasto orzechowe (składniki na jeden blat):
    • 5 jajek,
    • ¾ szklanki cukru kryształu,
    • 10 dag mielonych orzechów włoskich,
    • 0,5 szklanki mąki tortowej,
    • 4 łyżek oleju,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli
    Masa aroniowa:
    • 2,5 szklanki aronii,
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 400 gram sera (u mnie z wiaderka),
    • 8 łyżeczek żelatyny,
    • Sok z jednej cytryny,
    • ok 2-3 łyżki cukru pudru do smaku,
    • 2 łyżki cukru kryształu
    Wykończenie:
    • Około 300 gram masy kajmakowej,
    • Siekane orzechy włoskie do posypania
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzechowy aroniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie orzechów 1. CIASTO ORZECHOWE: Mąkę łączymy z orzechami oraz proszkiem do pieczenia.

    Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy porcjami cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
  • ciasto przed pieczeniem 2. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 25 minut w 180°C.
    Upieczone wyjmujemy i studzimy.
  • upieczone biszkopty 3. W ten sam sposób pieczemy drugie ciasto orzechowe.
  • dodanie aronii 4. MASA: Aronię myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier kryształ oraz sok z cytryny. Owoce stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Miękkie owoce miksujemy, po czym pozostawiamy je do ostygnięcia. Otrzymany mus, konsystencją przypomina dżem.
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (w około 0,5 szklanki).
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser oraz cukier puder. Gdy składniki się połączą dodajemy aronię. Masę próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Na koniec wlewamy żelatynę . Całość dokładnie miksujemy.
  • wyłożenie masy 5. Gotową masę aroniową wykładamy na pierwsze ciasto orzechowe. Rozrównujemy ją i przykładamy drugim orzechowym biszkoptem. Tak przygotowane ciasto schładzamy, by masa zastygła.
    Po zastygnięciu, przystępujemy do wykończenia ciasta.
  • wykończenie 6. WYKOŃCZENIE: Wierzch zastygniętego ciasta smarujemy kajmakiem. Na kajmak wykładamy siekane orzechy i gotowe.

Porady

Ciasto polecam, zwłaszcza, że aronia, to owoc, który nie często gości w naszych deserach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Makowiec orzechowy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Makowiec orzechowy

RedakcjaPP Uwielbiam makowe wypieki. Ten z orzechami jest pyszny! 2 godz. 20 min

To może cię zainteresować