Orzechowo-karmelowe zapomnienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwa batony Snickers kroimy w drobne kawałki.
2.Rozpuszczamy masło z miodem i pokrojonymi batonami. Następnie pozostawiamy masę do wystudzenia.
3.Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz mielonymi orzechami laskowymi. Przesiewamy dwukrotnie, by wszystkie składniki dokładnie się zmieszały.
4.Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
5.Sprawdzamy, czy masa z masła i batonów wystygła. Jeśli tak to dodajemy ją do jajecznej masy i mieszamy.
6.Następnie przygotowaną masę dodajemy do suchych składników i mieszamy.
7.Wykładamy formę na muffiny papilotkami. Napełniamy je ciastem ale tylko do wysokości 3/4.
8.Pozostałe dwa Snickersy kroimy na 12 części i po jednym wkładamy do ciasta w papilotkach, tak aby ciasto całkowicie pokryło batona.
9.Pieczemy muffiny około 20-25 minut w 180 stopniach C – standardowo sprawdzamy patyczkiem, jak będzie suchy to wyciągamy z piekarnika nasze gotowe muffiny :)
10.Możemy je udekorować jak wystygną, albo zjeść :) Ja swoje udekorowałam kremem orzechowym i posypałam startą czekoladą
Komentarze