Orzechowo- jabłkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis mam od mamy i już za pierwszym razem ciasto wyszło idealnie.

Składniki:

  • Ciasto:
    kostka margaryny
    ● 35 dag mąki
    ● 12 dag cukru
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: 1 kg jabłek
    ● 2 galaretki cytrynowe
    Masa orzechowa: 20 dag posiekanych orzechów
    ● 15 dag cukru
    ● 3 łyżki miodu
    ● 3 łyżki mleka
    ● 15 dag masła

Orzechowo- jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto, dzielimy
    na 3 i pieczemy 3 placki
    w tortownicy (śr. 26 cm), każdy
    20 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Jabłka trzemy na tarce
    o grubych oczkach i smażymy
    10 minut. Dodajemy 2 galaretki
    w proszku i mieszamy.
  • 3. Składniki na masę orzechową
    gotujemy, mieszając.
  • 4. Pierwszy palcek przykrywamy
    1/2 masy jabłkowej, na
    drugi kładziemy resztę. Przykrywamy
    3. plackiem i wylewamy
    masę orzechową. Ciasto
    odkładamy na godzinę
    w chłodne miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy