Orzechowo-gryczane bułeczki na piwie

0 (0 ocen)

Ciężkie, o lekkim gryczanym posmaku bułeczki na piwie z chrupiącymi orzechami włoskimi na wierzchu.

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 8 bułeczek)

    Ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    1 szkl dowolnego piwa w temperaturze pokojowej
    120 g kaszy gryczanej, zmielonej, np. w młynku do kawy
    80 g orzechów włoskich, zmielonych
    260 g mąki żytniej typ 720
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka miodu
    1 jajko

    Dodatkowo:
    1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
    garść posiekanych orzechów włoskich do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Piwa

Orzechowo-gryczane bułeczki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W dużej misce rozpuścić drożdże w 3 łyżkach piwa z 1 kopiastą łyżką mąki. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.




    Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wszystko wyrobić, najlepiej mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, gdyż ciasto będzie dosyć klejące.




    Ciasto pozostawić w misce, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania.
  • 2. Ciasto krótko wyrobić rękami obficie podsypując mąką. Podzielić na 8 równych części (najlepiej przy pomocy wagi). Z każdej części uformować trójkątną bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować bułeczki roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.




    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20-25 minut, aż bułki ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Orzechy Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować