Ciężkie, o lekkim gryczanym posmaku bułeczki na piwie z chrupiącymi orzechami włoskimi na wierzchu.
Składniki:
Składniki: (na ok. 8 bułeczek)
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 szkl dowolnego piwa w temperaturze pokojowej
120 g kaszy gryczanej, zmielonej, np. w młynku do kawy
80 g orzechów włoskich, zmielonych
260 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
1 jajko
Dodatkowo:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
garść posiekanych orzechów włoskich do posypania
Orzechowo-gryczane bułeczki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W dużej misce rozpuścić drożdże w 3 łyżkach piwa z 1 kopiastą łyżką mąki. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wszystko wyrobić, najlepiej mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, gdyż ciasto będzie dosyć klejące.
Ciasto pozostawić w misce, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania.
2.Ciasto krótko wyrobić rękami obficie podsypując mąką. Podzielić na 8 równych części (najlepiej przy pomocy wagi). Z każdej części uformować trójkątną bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować bułeczki roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20-25 minut, aż bułki ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Komentarze