Do przygotowania racuszków zamiast laskowych orzechów można użyć włoskich. Racuszki są szybkie w przygotowaniu. Nadają się na śniadanie, obiad, deser lub kolację!Gruszki idealnie komponują się z orzechowym ciastem! POLECAM!
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
• 1 szklanka mleka,
• 1 szklanka mąki pszennej,
• 0,5 szklanki mąki razowej pszennej,
• 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych,
• 2 płaskie łyżki cukru,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 duże jajko,
• olej do smażenia,
• cukier puder do posypania,
• około 4 gruszki
Orzechowo- gruszkowe racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego mąki, orzechy, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia.
2.Całość dokładnie miksujemy. Ciasto pozostawiamy na około 10 minut, by odpoczęło.
Między czasie obieramy gruszki i kroimy w plasterki. Pokrojone dodajemy do ciasta i mieszamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta formując zgrabne racuszki. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane posypujemy cukrem pudrem i podajemy
Komentarze