Orzechowo- gruszkowe racuchy

0 (0 ocen)

Do przygotowania racuszków zamiast laskowych orzechów można użyć włoskich. Racuszki są szybkie w przygotowaniu. Nadają się na śniadanie, obiad, deser lub kolację!Gruszki idealnie komponują się z orzechowym ciastem! POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 szklanka mąki pszennej,
    • 0,5 szklanki mąki razowej pszennej,
    • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych,
    • 2 płaskie łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 duże jajko,
    • olej do smażenia,
    • cukier puder do posypania,
    • około 4 gruszki

Orzechowo- gruszkowe racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników 1. Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego mąki, orzechy, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia.
  • dodanie owoców 2. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto pozostawiamy na około 10 minut, by odpoczęło.
    Między czasie obieramy gruszki i kroimy w plasterki. Pokrojone dodajemy do ciasta i mieszamy.
  • smażenie 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta formując zgrabne racuszki. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
    Tak przygotowane posypujemy cukrem pudrem i podajemy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy