Orzechówka

  • wyświetlono: 2766 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Bardzo skuteczna na wszelkie dolegliwosci zoladkowe.W moim domu stosowana od wielu lat.

lucyna19
  • 45min

Składniki

1 kg orzechów włoskich -ale zielonych, z białym mleczkiem w środku-takie orzechy zrywa się pod koniec czerwca,-poczatek lipca, zanim powstanie w łupinie orzech,
1 kg cukru,
spirytus-ilość zależy od ilości syropu jaką chcemy rozrobić

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Orzechówka

  • 1. Orzechy po zerwaniu należy umyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem i odstawić na 2 tygodnie pod przykryciem.
    Po 2 tygodniach powstanie brązowy syrop, który należy odcedzić od łupin.Syrop zlewamy np. do słoika.
  • 2. Rozcieńczamy syrop ze spirytusem (ile syropu-tyle spirytusu).Powstałą orzechówkę wlewamy np do karafki czy butelki po wódce, winie i po 2 tyg od rozcieńczenia można ja już spożywać.

Porady

Sam syrop(bez spirytusu) można przechowywac w zamkniętym słoiku przez długi czas i w razie potrzeby w dowolnym momencie można polączyć ze spirytusem.
Orzechy należy kroić w rękawiczkach jednorazowych, bo orzechy mocno brudzą ręce.!!
W razie wystapienia dolegliwosci zoladkowych stosujemy 1 łyżkę nalewki.Nie popijamy niczym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcimama_mnie_nauczylanalewkaorzechy wloskieorzechowkakonkurs_nalewki
 

Komentarze

Podobne przepisy

ketchup z cukinii

Dodane przez: Moniczkuu

Keczup z cukinii

ketchup z cukinii jest pyszny i...

Sałatka szwedzka

Dodane przez: szynszyla

Sałatka szwedzka

Moja wersja sałatki szwedzkiej.

Sok z czarnego bzu ( z sokownika)

Dodane przez: Violetka76

Sok z czarnego bzu (z sokownika)

Owoce czarnego bzu to jeden z największych...

marynowane prawdziwki

Dodane przez: Kasja1986

Marynowane prawdziwki - recepta mojej babci

Idealne zimową porą jako zimna...

Śliwki w syropie

Dodane przez: Skotka

Śliwki w syropie

Śliwki w syropie mają szerokie...

Domowy smalec z cebulą i majerankiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Domowy smalec z cebulą i majerankiem

Taki domowy jest najlepszy i bardzo...