Orzechówka

4.49 (150 ocen)

  • 1000 godz.

Nalewka orzechowa z zielonych, niedojrzałych orzechów. Im starsza tym lepsza.

  • 1000 godz.

Składniki:

  • - 25 sztuk zielonych orzechów włoskich
    - 1/2 litra wódki
    - 1/2 litra spirytusu
    - 1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki

Orzechówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechówka 1. - Orzechy włoskie pokroić na ósemki - bardzo barwią więc uważać na ręce i używać rękawiczek.
    - Orzechy zalać wódką i spirytusem w szklanym słoju i odstawić na 4 tygodnie.
    - Po tym czasie płyn stanie się ciemnobrunatny.
  • Orzechówka 2. - Alkohol zlać przez lejek z gazą i watą a orzechy zasypać cukrem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie aż cukier się rozpuści.
    - Orzechy z cukrem od czasu do czasu przemieszać.
    - Syrop zlać tak samo przez watę, dodać uprzednio zlany alkohol i odstawić do sklarowania.
    - Klarowną nalewkę zlać znad osadu do butelek również przez watę.
    Orzechówka im dłużej leży tym jest lepsza.

Porady

Powinna aż 12 miesięcy dojrzewać. Dopiero po roku osiąga swój charakterystyczny smak - ale niecierpliwi po sześciu miesiącach mogą już degustować. Jeśli lubicie bardziej słodką nalewkę to trzeba dodać 1 szklankę cukru więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować