Orzechowiec zwijany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Orzechowiec można zrobić wcześniej a następnie zamrozić.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 25 dag Kasi
    5 łyżeczek proszku do pieczenia
    500 g mąki
    130 g cukru
    1 jajko
    250 g serka lub jogurtu owocowego
    Farsz: 250 g zmielonych lub pokrojonych orzechów
    100 g cukru
    1 jajko
    5 łyżek przegotowanej letniej wody
    + lukier

Orzechowiec zwijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Wszystkie składniki dobrze wymieszać na gładką masę.
    Ciasto: Kasię, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, jajko i serek/jogurt wymieszać w misce mikserem. Następnie wyjąć ciasto i podsypując mąką zagnieść. Rozwałkować na dwa kwadraty ( 40cmx40cm ). Rozprowadzić farsz na całej powierzchni. Zwinąć każdy jak roladę i włożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piekarnik nagrzać do 180'C i piec około 50min. Wystudzone orzechowce polać lukrem

Porady

Najlepiej jednak piec je osobno ponieważ orzechowce urosną i to bardzo i mogą się poprostu niezmieścić na blasze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy