Orzechowiec można zrobić wcześniej a następnie zamrozić.
60 min
Składniki:
Ciasto: 25 dag Kasi
5 łyżeczek proszku do pieczenia
500 g mąki
130 g cukru
1 jajko
250 g serka lub jogurtu owocowego
Farsz: 250 g zmielonych lub pokrojonych orzechów
100 g cukru
1 jajko
5 łyżek przegotowanej letniej wody
+ lukier
Orzechowiec zwijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Wszystkie składniki dobrze wymieszać na gładką masę.
Ciasto: Kasię, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, jajko i serek/jogurt wymieszać w misce mikserem. Następnie wyjąć ciasto i podsypując mąką zagnieść. Rozwałkować na dwa kwadraty ( 40cmx40cm ). Rozprowadzić farsz na całej powierzchni. Zwinąć każdy jak roladę i włożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piekarnik nagrzać do 180'C i piec około 50min. Wystudzone orzechowce polać lukrem
Porady
Najlepiej jednak piec je osobno ponieważ orzechowce urosną i to bardzo i mogą się poprostu niezmieścić na blasze.
Komentarze