Nieskromnie powiem ponownie, że ciasto jest pyszne, świetne na większe okazje, bardzo duże, podzielne, tortowe. Niestety muszę też przyznać że jest pracochłonne i należy raczej do tych droższych, ale to szczegóły.
2 godz. 30 min
Składniki:
(blacha 24*35 cm)
na biszkopt:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
szczypta soli
na wkładkę batonikową:
7 białek
15 dag cukru pudru
szczypta soli
20 dag orzechów włoskich ( pół na pół tarte i siekane)
10 dag kokosu
3 duże batoniki Prince Polo (po 52 g każdy)
na krem:
7 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
3 duże batoniki Prince Polo
200 g masła
Orzechowiec z prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą i cukrem na sztywno, nadal ubijając dodawać po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Upiec a po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Dodać orzechy, kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170*C około 30 minut na papierze.
3.Z żołtek, cukru, mąki, skrobii i mleka ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem. Dodać posiekane czekolady i wafelki. Delikatnie wymieszać.
Komentarze