Orzechowiec z masą brzoskwiniową i kokosem

5 (148 ocen)

W sam raz dla osób lubiących orzechy, kokosy i brzoskwinie.

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY:
    -8 jaj
    -3/4 szkl. cukru kryształu
    -200 g zmielonych orzechów włoskich
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -płaska łyżka kakao

    BISZKOPT KOKOSOWY:
    -6 białek
    -1/2 szkl. cukru kryształu
    -150 g wiórków kokosowych
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BRZOSKWINIOWA:
    -1 puszka brzoskwiń
    -250 g miękkiego masła bądź margaryny
    -6 żółtek
    -1/2 opakowania dużego budyniu śmietankowego
    -1 łyżka mąki pszennej
    -3 łyżki cukru pudru.

    DODATKOWO:
    -polewa czekoladowa,
    -wiórki kokosowe do posypania.
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Orzechowiec Desery

Orzechowiec z masą brzoskwiniową i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT ORZECHOWY:Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Przesiać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i dobrze wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem w wymiarach 36cm x 25cm i piec w temp.180 stopni przez około 30-40min. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na dwie części (można także podzielić ciasto i upiec po prostu dwa biszkopty)
  • 2. BISZKOPT KOKOSOWY:Białka ubić na sztywno. Dodać cukier. Następnie kokosy i dobrze wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec około 30min.
  • 3. KREM: Odlać sok z owoców. Musi być szklanka soku, jeśli nie będzie to dolać wody. Trochę soku odlać i rozpuścić w nim budyń, mąkę i żółtka. Dobrze wszystko wymieszać. Resztę soku zagotować i dodać rozpuszczony budyń. Zagotować i wystudzić.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać wystudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone orzechy.
  • 4. Biszkopt orzechowy, posmarować połową masy brzoskwiniowej. Następnie położyć biszkopt kokosowy, posmarować druga połową masy brzoskwiniowej. I na to drugi biszkopt orzechowy. Na wierzchu posmarować polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować