Orzechowiec z gotowanymi żółtkami

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mocno orzechowe ciasto, idealne na świąteczny stół i do niedzielnej kawy. Jedno z moich ulubionych orzechowych wypieków. Ciasto tylko dla dorosłych ze względu na dodany alkohol.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    -10 łyżek mielonych orzechów włoskich
    -10 łyżek mąki
    -3/4 szkl.cukru
    -4 jajka
    -1/2 kostki margaryny
    -10 łyżek mleka
    -3 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa żółtkowo-orzechowa:
    -7 ugotowanych żółtek
    -40 dag zmielonych orzechów włoskich
    -20 dag cukru pudru
    -6 kieliszków wódki

    Ponadto:
    -polewa z białej czekolady
    -zmielone orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe Desery Jajko

Orzechowiec z gotowanymi żółtkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:margarynę stopić i ostudzić. Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy mąkę wymieszaną z orzechami i soda oczyszczoną, dolewamy mleko cały czas ucierając, na końcu wlewamy margarynę. Pianę ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszamy w ciasto. Ciasto wylewamy na blachę(30cm*30cm) i pieczemy ok.50min w temp.160stopni. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty.
  • 2. Krem żółtkowo-orzechowy: żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy oraz wódkę i mieszamy.
    3.Blaty ciasta przekładamy kremem. dekorujemy polewą i orzechami.
  • 3. Blaty ciasta przekładamy kremem. dekorujemy polewą i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Margaryna Masa orzechowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować