Mocno orzechowe ciasto, idealne na świąteczny stół i do niedzielnej kawy. Jedno z moich ulubionych orzechowych wypieków. Ciasto tylko dla dorosłych ze względu na dodany alkohol.
Orzechowiec z gotowanymi żółtkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:margarynę stopić i ostudzić. Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy mąkę wymieszaną z orzechami i soda oczyszczoną, dolewamy mleko cały czas ucierając, na końcu wlewamy margarynę. Pianę ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszamy w ciasto. Ciasto wylewamy na blachę(30cm*30cm) i pieczemy ok.50min w temp.160stopni. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty.
2.Krem żółtkowo-orzechowy: żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy oraz wódkę i mieszamy.
3.Blaty ciasta przekładamy kremem. dekorujemy polewą i orzechami.
3.Blaty ciasta przekładamy kremem. dekorujemy polewą i orzechami.
Komentarze