Dość pracochłonne, ale pyszne ciacho nie tylko na świąteczny stół, w którym tradycyjną grysikową masę zastąpiłam gotowanym serem o cytrynowym aromacie.
Składniki:
Na Ciasto:
750 g mąki krupczatki
190 g masła lub margaryny
3 jajka
3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
Na orzechowy karmel
300 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
3 łyżki margaryny
1/2 szklanki cukru
Na cytrynową masę serową:
1 kg półtłustego twarogu
4 jajka
2 szklanki cukru pudru
500 g masła lub margaryny
1 szklanka mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
otarta skórka z jednej cytryny
Orzechowiec z cytrynowym gotowanym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.Do miski wsypać mąkę, zimny tłuszcz, śmietanę i pozostałe składniki. Początkowo ciasto siekać, a następnie szybko zagnieść tak, aby nie rozpuścić tłuszczu. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
2.Karmel.W rondelku rozpuścić miód z cukrem i tłuszczem, dodać pokruszone orzechy i zagotować cały czas mieszając, tak aby nie przypalić karmelu. Odstawić do ostygnięcia.
3.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Piec na papierze do pieczenia. Najlepiej rozwałkować od razu na papierze, przez folię spożywczą- ciasto nie będzie nam się kleić do wałka. Na jeden z placków wyłożyć przestygniętą (ale nie całkiem zimną) masę karmelowo-orzechową. Każdy z placków piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 10-11 minut. Placki zostawić na papierze do ostygnięcia. (Na zimno papier łatwiej odchodzi od ciasta.
4.Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę.
Margarynę lub masło rozpuścić z cukrem i przestudzić. Ser jaja, budyń, mleko i skórę z cytryny zmiksować i dodać do tłuszczu, dokładnie wymieszać i gotować bardzo często mieszając, tak aby nie przypalić sera. Wyłączyć po pojawieniu się pierwszych bąbelków na serze.
5.W blaszce umieścić jeden placek zalać połową ciepłej masy serowej, przykryć drugim plackiem. Wylać pozostały ser, a na samy wierzchu ułożyć placek z orzechami. Ciasto przykryć folią spożywczą i obciążyć np dużą deską. Odstawić najlepiej na całą noc w zimne miejsce. Smacznego!
Komentarze