Orzechowiec z cytrynowym gotowanym serem

0 (0 ocen)

Dość pracochłonne, ale pyszne ciacho nie tylko na świąteczny stół, w którym tradycyjną grysikową masę zastąpiłam gotowanym serem o cytrynowym aromacie.

Składniki:

  • Na Ciasto:
    750 g mąki krupczatki
    190 g masła lub margaryny
    3 jajka
    3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    4 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    1 szklanka cukru

    Na orzechowy karmel
    300 g orzechów włoskich
    3 łyżki miodu
    3 łyżki margaryny
    1/2 szklanki cukru

    Na cytrynową masę serową:
    1 kg półtłustego twarogu
    4 jajka
    2 szklanki cukru pudru
    500 g masła lub margaryny
    1 szklanka mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    otarta skórka z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Orzechowiec z cytrynowym gotowanym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.Do miski wsypać mąkę, zimny tłuszcz, śmietanę i pozostałe składniki. Początkowo ciasto siekać, a następnie szybko zagnieść tak, aby nie rozpuścić tłuszczu. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Karmel.W rondelku rozpuścić miód z cukrem i tłuszczem, dodać pokruszone orzechy i zagotować cały czas mieszając, tak aby nie przypalić karmelu. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Piec na papierze do pieczenia. Najlepiej rozwałkować od razu na papierze, przez folię spożywczą- ciasto nie będzie nam się kleić do wałka. Na jeden z placków wyłożyć przestygniętą (ale nie całkiem zimną) masę karmelowo-orzechową. Każdy z placków piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 10-11 minut. Placki zostawić na papierze do ostygnięcia. (Na zimno papier łatwiej odchodzi od ciasta.
  • 4. Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę.
    Margarynę lub masło rozpuścić z cukrem i przestudzić. Ser jaja, budyń, mleko i skórę z cytryny zmiksować i dodać do tłuszczu, dokładnie wymieszać i gotować bardzo często mieszając, tak aby nie przypalić sera. Wyłączyć po pojawieniu się pierwszych bąbelków na serze.
  • 5. W blaszce umieścić jeden placek zalać połową ciepłej masy serowej, przykryć drugim plackiem. Wylać pozostały ser, a na samy wierzchu ułożyć placek z orzechami. Ciasto przykryć folią spożywczą i obciążyć np dużą deską. Odstawić najlepiej na całą noc w zimne miejsce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować