orzechowiec wg mojej mamy

  • wyświetlono: 891 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Pyszny, miodowo-orzechowy placek zwykle pojawia się u nas na święta. Kiedy ostatnio przyniosłam go do pracy koleżankom, zrobił taką furorę, że przepis musiałam skserować chyba tysiąc razy :) Z nieśmiałą dedykacją dla Dorotki W :)

Składniki

Na placek:

0,5 kg mąki,
15 dag cukru pudru,
1,5 kostki margaryny,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody

Masa orzechowa do wyłożenia na wierzch:

20 dag siekanych orzechów włoskich,
10 dag cukru,
12 dag masła,
2 łyżki miodu,

Krem orzechowy do przełożenia:

30 dag zmielonych orzechów włoskich,
1 szkl. mleka,
1 szkl. cukru,
1 łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

orzechowiec wg mojej mamy

  • 1. Składniki na placek zagnieść razem, podzielić na 3 części. 2 placki upiec (ok. 25 min, ale to zależy od piekarnika), a trzeci podpiec (ok. 10-15 min.)
  • 2. Składniki masy orzechowej do wyłożenia na górny placek podsmażyć razem, wyłożyć na trzeci placek (ten który tylko się podpiekł lekko) i dopiec.
  • 3. Składniki kremu zagotować razem do lekko brązowego koloru.
    I składać: placek-krem-placek-krem-placek z warstwą orzechów

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechowiecciasto orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kruszon mamy

Dodane przez: hollenka99

Kruszon mojej Mamy

Zawsze niezawodny

powidlak

Dodane przez: Kameleon

Ciasto powidlak-ziemniaczek mojej Mamy

Mama potrafiła czasem zrobić coś...

miodownik

Dodane przez: Konto nieaktywne

Miodownik mojej Mamy

Przepis stary jak świat, ale mimo...

Faworki mojej mamy

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Faworki mojej mamy

Ten przepis na tradycyjne faworki...

piernik

Dodane przez: Moniczka1994

Szybki piernik mojej mamy

Ten piernik często gości na moim...

Szarlotka Mojej Mamy

Dodane przez: Amma Dablam

Szarlotka Mojej Mamy

Szarlotka to jedno z moich ulubionych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE