Pyszny, miodowo-orzechowy placek zwykle pojawia się u nas na święta. Kiedy ostatnio przyniosłam go do pracy koleżankom, zrobił taką furorę, że przepis musiałam skserować chyba tysiąc razy :) Z nieśmiałą dedykacją dla Dorotki W :)
Składniki:
Na placek:
0,5 kg mąki,
15 dag cukru pudru,
1,5 kostki margaryny,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody
Masa orzechowa do wyłożenia na wierzch:
20 dag siekanych orzechów włoskich,
10 dag cukru,
12 dag masła,
2 łyżki miodu,
Orzechowiec wg mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na placek zagnieść razem, podzielić na 3 części. 2 placki upiec (ok. 25 min, ale to zależy od piekarnika), a trzeci podpiec (ok. 10-15 min.)
2.Składniki masy orzechowej do wyłożenia na górny placek podsmażyć razem, wyłożyć na trzeci placek (ten który tylko się podpiekł lekko) i dopiec.
3.Składniki kremu zagotować razem do lekko brązowego koloru.
I składać: placek-krem-placek-krem-placek z warstwą orzechów
Komentarze