orzechowiec wg mojej mamy

5 (153 ocen)

Pyszny, miodowo-orzechowy placek zwykle pojawia się u nas na święta. Kiedy ostatnio przyniosłam go do pracy koleżankom, zrobił taką furorę, że przepis musiałam skserować chyba tysiąc razy :) Z nieśmiałą dedykacją dla Dorotki W :)

Składniki:

  • Na placek:

    0,5 kg mąki,
    15 dag cukru pudru,
    1,5 kostki margaryny,
    2 łyżki miodu,
    2 jajka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody

    Masa orzechowa do wyłożenia na wierzch:

    20 dag siekanych orzechów włoskich,
    10 dag cukru,
    12 dag masła,
    2 łyżki miodu,

    Krem orzechowy do przełożenia:

    30 dag zmielonych orzechów włoskich,
    1 szkl. mleka,
    1 szkl. cukru,
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Orzechowiec Ciasto orzechowe Desery

Orzechowiec wg mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na placek zagnieść razem, podzielić na 3 części. 2 placki upiec (ok. 25 min, ale to zależy od piekarnika), a trzeci podpiec (ok. 10-15 min.)
  • 2. Składniki masy orzechowej do wyłożenia na górny placek podsmażyć razem, wyłożyć na trzeci placek (ten który tylko się podpiekł lekko) i dopiec.
  • 3. Składniki kremu zagotować razem do lekko brązowego koloru.
    I składać: placek-krem-placek-krem-placek z warstwą orzechów
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować