Orzechowiec na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto tak pyszne, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku.
Hit mojej mamy!
Kruche ciasto-francuskie- robione w domku! No i obłędna masa orzechowa.
Mistrzostwo!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    14 dag mąki pszennej
    14 dag masła
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    masa:
    20 dag orzechów włoskich
    20 dag cukru zwykłego
    1 łyżka cukru z wanilią
    3 jajka + 1 białko (od żółtka co do ciasta)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ciasto

Orzechowiec na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Siekamy nożem masło z mąką i żółtkiem, dodajemy i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części i schładzamy pół h.
    Masa:
    Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Następnie wbijamy po jednym żółtku i na koniec dodajmy zmielone orzechy włoskie.
    Mieszamy całość na jednolitą masę
    Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na prostokąt każdą z dwóch porcji ciasta.
    Układamy pierwszy z nich na blaszce, wyściełanej papierem do pieczenia.
    Wykładamy naszą masę i przykrywamy drugim płatem ciasta.
    Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut- jak się ładnie zrobi na złoty kolor.
    Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy ciasto i kroimy jeszcze gorące na kwadraty. Potem się kruszy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować