CIASTO
1/2 kg mąki
10-15 dag cukru ( pół szklanki)
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 łyzki miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody ( lub proszku do pieczenia)
2 łyżki mleka
ORZECHY:
25 dag orzechów włoskich posiekać
20 dag cukru
12 dag masła
2 łyżki miodu
MASA BUDYNIOWA
kostka masła
1/2 litra mleka
15 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Orzechowiec inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO;
Połączyć składniki na ciasto. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Upiec 1 blat pusty, a na drugim ułożyć podsmażone orzechy i upiec. Piec aż będzie złoty kolor ciasta ok. 15 minut -180 stopni.
Foremka do pieczenia standardowa -(wymiar 36x26 )
ORZECHY:
25 dag orzechów włoskich posiekać
20 dag cukru
12 dag masła
2 łyżki miodu
Wrzucić wszystko na patelnię i podsmażyć na złoty kolor. Posmarować nimi jeden z blatów przed upieczeniem.
W MOMENCIE PRZYGOTOWANIA CIASTA WARTO JUŻ SMAŻYĆ ORZECHY - orzechy należy wylać na ciasto gorące gdyż wtedy najlepiej je rozsmarować.
2.BUDYŃ
W odrobinie mleka rozmieszać jedną i drugą mąkę. Masło, mleko i cukier dać do garnuszka , dołożyć mleko z rozmieszanymi mąkami. Ugotować - aż będzie gęste i wylać na upieczony blat z orzechami.
3.UŁOŻENIE :
Na samym dole - BLAT Z ORZECHAMI
Kolejnie: BUDYŃ
Na budyń PUSTY BLAT
Na pusty blat POSMAROWAĆ GO ODROBINĄ MASY BUDYNIOWEJ
Na samej górze POSYPAĆ WIÓRKAMI ORZECHOWYMI
Wiórki orzecha włoskiego uzyskuje dzięki staremu urządzeniu prezentowanemu na zdjęciu. Można zastąpić posiekanymi drobno orzeszkami włoskimi.
Porady
Ważne żeby prażenie orzechów nie było za długie- ich kolor powinien być złoty. Jeśli już będzie brązowy- orzechy robią się gorzkie.
Komentarze