Orzechowiec bez pieczenia

4.49 (189 ocen)

Ciasto na krakersach, podobne do Rafaello, tylko z orzechami :) Przepyszne!!!

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
    2 x 2/3 szklanki cukru
    3 żółtka
    1 łyżka pasty lub esencji waniliowej, lub cukier waniliowy
    po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    20 dag zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
    2 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego
    1 czubata łyżka kakao
    1 kostka masła (250g)
    3 duże opakowania krakersów
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną porcję cukru ubijamy z żółtkami i wanilią, dodajemy obie mąki i jedną szklankę mleka. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Do dwóch szklanek mleka wsypujemy drugą porcję cukru i zagotowujemy.
    Do wrzącego mleka wlewamy mleko z żółtkami, cukrem i mąką i zagotowujemy razem, cały czas mieszając (łatwo się przypala). Gorący budyń przelewamy do innego naczynia, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Masło ucieramy, dodajemy krem czekoladowo - orzechowy i kakao. Ucieramy, dodając wystudzony budyń. Na końcu wsypujemy zmielone orzechy (trochę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta).
  • 4. W blaszce układamy warstwę krakersów i smarujemy masą. Powtarzamy do wyczerpania składników (wyjdą 3 lub 4 warstwy krakersów, w zależności od grubości warstw masy). Wierzch smarujemy cienką warstwa masy i posypujemy pozostawionymi orzechami.
  • 5. Odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia.

Porady

Są to proporcje na blaszkę o wymiarach 23x34cm (dno). Do tego typu ciast warto zaopatrzyć się w prostokątną rozsuwaną formę (same boki - coś w rodzaju "obręczy") - mnie udało się kiedyś kupić w Lidlu lub w Aldim - bardzo przydatna rzecz!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować