Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Stary przepis, który przywędrował wraz z babcią z Podlasia - krainy orzechów włoskich. Miękki, wilgotny, orzechowy środek zamknięty w kruchym, listkującym cieście.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 200 gramów
    - margaryna: 200 gramów
    - jaja: 8 sztuk
    - orzechy włoskie (zmielone): 200 gramów
    - cukier puder: 200 gramów

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jesienią zbieramy orzechy włoskie :-), pozbywamy się skorupek i suszymy, tak jak robiono to dawniej...
  • 2. Mąkę i margarynę siekamy nożem, dodajemy, 2 żółtka i 2 łyżki wody, szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części w stosunku 2:1, rozwałkowujemy na placek, posypujemy mąką, składamy na 3 części i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Po 30 minutach wyjmujemy z lodówki, ponownie wałkujemy na placek, skłądamy na 3 części i wkłądamy do lodówki. Czynnośćpowtarzamy jeszcze 2 razy. Dzięki temu ciasto będzie się "listkowało".
  • 3. 6 żółtek ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy zmielone orzechy włoskie i mieszamy dokłądnie (będzie gęste).
    Z 8 pozostałych białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do masy orzechowej uważając, aby nie opadła. Mieszamy.
  • 4. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy tak, aby można nim było wyłożyć dno i boki formy. Środek napełniamy masą orzechową.
    Mniejszy kawałek ciasta rozwałkowujemy i delikatnie przykrywamy nim górę masy orzechowej, sklejając ciasto na bokach.
    Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. C
    Wierzch możemy polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy