Orzechowiec

4.5 (157 ocen)

Idealny do mocnej kawy.

Składniki:

  • 2 kostki margaryny, 2 szklanki i 3 łyżki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 jajek, szklanka cukru pudru, 1,5 szklanki cukru, szklanka orzechów włoskich, 3 łyżki mączki ziemniaczanej, 2 szklanki mleka.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę margaryny, 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka z 6 jaj zagnieść i podzielić na dwie części. Wylepić na dno blachy. posmarować cienko marmoladą. Ubić pianę z 3 białek z 0,5 szklanki cukru. Wyłożyć na wylepiony spód i posypać pokrojonymi orzechami. Piec 40 min w 160 st. Tak samo upiec drugi spód.
  • 2. 1,5 szklanki mleka zagotować z 0,5 szklanki cukru. Mączkę ziemniaczaną i mąkę rozrobić w 0,5 szklanki mleka. Dodać 2 sparzone żółtka dokładnie wymieszać. Ugotować budyń. Wystudzić.
  • 3. Margarynę utrzeć mikserem, stopniowo dodawać zimny budyń. Wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim. Polać roztopioną czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować