Orzechowiec

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto powstało z modyfikacji dwóch przepisów na orzechowca:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -600g mąki pszennej
    -3/4 szklanki cukru
    -2 jajka+2 żółtka
    -200g margaryny
    -3 łyżki mleka
    -3 łyżki miodu
    -2 łyżeczki sody oczyszczonej
    -1 opakowanie cukru waniliowego

    Orzechy:
    -200g posiekanych orzechów włoskich
    -100g margaryny
    -4 łyżki cukru

    Masa budyniowa:
    -3 szklanki mleka
    -2 op.budyniu śmietankowego bez cukru
    -1 łyżka mąki pszennej
    -4 łyżki cukru
    -200g masła/margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Z mąki, cukru, jajek, żółtek, pokrojonej na kawałki margaryny, mleka, miodu, sody i cukru waniliowego zagnieść gładkie ciasto.
    Ciasto podzielić na 3 części i wyłożyć do 3 blaszek o jednakowych wymiarach.
  • 2. Orzechy:Cukier, margarynę oraz orzechy włoskie zagotować, mieszając.
    lekko przestudzoną masę orzechową równomiernie rozprowadzić na jednym z ciast w formie. Placki piec kolejno po ok.15 min w temp.180 stopni C.
  • 3. Masa budyniowa:Budyń z 1 łyżką mąki i cukrem ugotować. Wystudzić.
    Masło utrzeć z budyniem na jednolitą masę.
  • 4. Połowę masy wyłożyć na ostudzony placek, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę masy i przykryć plackiem orzechowym.
    (Ja użyłam blaszki o wymiarach 36x25 cm.)

Porady

Można do przełożenia użyć masę krówkową, wtedy cała masę budyniową wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim i wykładamy masę krówkową, przykrywamy plackiem orzechowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować