Orzechowiec

0 (0 ocen)

Przepis posiadam od cioci - specjalistki od pieczenia ciast. Ciasto dla wielbicieli orzechów.

Składniki:

  • Spód:
    50 dag mąki
    20 dag cukru
    20 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    2 łyżeczki miodu
    3 łyżeczki śmietany lub mleka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa orzechowa:
    30 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych lub zmielonych
    10 dag cukru
    12 dag masła
    2 łyżki miodu

    Dodatkowo:
    Dżem

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód ciasta razem zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i upiec w temp 180 st C ok 15-20min.
  • 2. Orzechy wrzucić na patelnię, uprażyć. Dodać miód i masło. Na sam koniec dodać cukier i chwilę prażyć.

  • 3. Masę orzechową nałożyć na drugi placek wyłożony na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia i upiec, podobnie jak pierwszy placek.
  • 4. Po upieczeniu pierwsze ciasto smarujemy dżemem i nakładamy ciastem z orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy