Orzechowe z nutką jabłka i kokosu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche posiekać nożem i szybko zagnieść. Podzielić na dwie porcje. Jedną rozwałkować i przełożyć do formy, wyłożonej pergaminem. Drugą schłodzić.
2.Przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać dwie galaretki o dowolnym smaku np. pomarańczowe, cytrynowe lub jabłkowe. Masę jabłkową rozsmarować na kruchym cieście (spodzie).
Na jabłka wyłożyć ciasto kokosowe: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i ewentualnie odrobinę proszku do pieczenia, wymieszać.
3.Na ciasto kokosowe wylać ciasto orzechowe: białka ubić, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszać.
4.Ciasto orzechowe przykryć drugą częścią cienko rozwałkowanego, schłodzonego ciasta kruchego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
5.Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu placek odwrócić tak, aby jabłka znalazły się pod wierzchem. Wierzch polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczy.
Porady
zamiast przygotowywać jabłka można użyć gotowych weków
Komentarze