Orzechowe z konfiturą

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do tego ciasta używam własnych konfitur. Mam dziewięcioro dzieci, niektóre z nich mają już swojerodziny. Wabię ich do siebie właśnie tym plackiem.

Składniki:

  • Biszkopt jasny: 6 jajek
    ● szkl. cukru
    ● szkl. mąki
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    Bisz kopt orzechowy: 5 jajek
    ● po 5 łyżek cukru i mąki
    ● 15 dag orzechów
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: kostka margaryny
    ● 4 łyżki cukru
    ● budyń śmietankowy
    ● galaretka cytrynowa.
    Oraz: konfitura z wiśni
    ● litr soku z wiśni
    ● 2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Orzechowe z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechowe z konfiturą 1. Białka ubijamy, dodajemy cukier
    i żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy
    ok. 40 minut w 160-180 °C.
    Tak samo robimy drugi biszkopt,
    dodając zmielone orzechy.
  • 2. Budyń gotujemy na wodzie.
    Do gorącego wsypujemy cukier
    i galaretkę cytrynową. Mieszamy
    i studzimy.
  • 3. Miksujemy margarynę, dodając
    po łyżce zimnego budyniu.
    Połowę masy wykładamy
    na jasny biszkopt, przykrywamy
    ciastem orzechowym
    i smarujemy pozostałą masą.
  • 4. Sok zagotowujemy, rozpuszczamy
    w nim galaretki wiśniowe,
    odstawiamy. Na cieście
    rozsmarowujemy konfiturę i zalewamy
    tężejącą galaretką.

Porady

● Piekąc biszkopt (szczególnie orzechowy), blachę lepiej wyłożyć papierem do pieczenia, niż smarować tłuszczem. Po upieczeniu łatwiej będzie go wyjąć z blachy i ułożyć na masie jako kolejną warstwę placka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować