Orzechowe trójkąty z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać masło i w dłoniach rozetrzeć tak, żeby nie było grudek masła. Dodać pozostałe składniki i mieszać mikserem.
2.Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.
3.Orzechy drobno posiekać.
4.Marcepan zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
5.Masło roztopić, śmietanę zagotować z cukrem pudrem. Orzechy połączyć z marcepanem, dodać masło, śmietanę z cukrem i ekstrakt wanilii. Dobrze wymieszać.
6.Ciasto rozwałkować na wielkość formy.
7.Na ciasto wyłożyć masę i wyrównać. Rękę zmoczyć w zimnej wodzie i lekko uklepać masę. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
8.Zimne ciasto udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i pokroić w trójkąty.
Komentarze