Orzechowe trójkąty z marcepanem

0 (0 ocen)

Pyszne kruche ciasteczka. Z powodzeniem mogą zastąpić mazurka na świątecznym stole.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    125 g masła
    50 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko

    Masa orzechowo - marcepanowa:
    400 g orzechów włoskich
    200 g marcepanu
    125 g masła
    100 ml śmietany 30%
    120 g cukru pudru
    2 łyżki ekstraktu wanilii

    Do dekoracji:
    30 g czekolady gorzkiej
    30 g czekolady białej

    Forma: 24 X 36 cm, wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orzechowe trójkąty z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wymieszane mikserem 1. Do miski wsypać mąkę, dodać masło i w dłoniach rozetrzeć tak, żeby nie było grudek masła. Dodać pozostałe składniki i mieszać mikserem.
  • Ciasto zagniecione 2. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Orzechy 3. Orzechy drobno posiekać.
  • Marcepan 4. Marcepan zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  • Masa marcepanowo - orzechowa 5. Masło roztopić, śmietanę zagotować z cukrem pudrem. Orzechy połączyć z marcepanem, dodać masło, śmietanę z cukrem i ekstrakt wanilii. Dobrze wymieszać.
  • Ciasto 6. Ciasto rozwałkować na wielkość formy.
  • Ciasto przed pieczeniem 7. Na ciasto wyłożyć masę i wyrównać. Rękę zmoczyć w zimnej wodzie i lekko uklepać masę. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Dekoracja 8. Zimne ciasto udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i pokroić w trójkąty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować