Orzechowe serduszka

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo lubię je piec, potem dekorować masą czekoladową i patrzeć jak szybko znikają :)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - orzechy włoskie( zmielone): 100 gramów
    - mąka pszenna-ciasto: 160 gramów
    - skórka otarta z cytryny: 0.5 łyżeczki
    - jajko duże: 1 sztuka
    - cukier waniliowy - opakowanie: 1 sztuka
    - masło zimne: 125 gramów
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka

Orzechowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Zimne masło dzielimy na kawałki i siekamy nożem mieszając z mąką. Dodajemy startą skórkę cytrynową bardzo drobno posiekaną. Dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz jajko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy orzechy. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.

    Przekładamy ciasto do woreczka i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.
  • orzechowe serduszka 2. Ciasto rozwałkowujemy i foremką wykrajamy serduszka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C aż się przyrumienią.

    Po upieczeniu układamy ciasteczka do ostudzenia i potem na środek ciastek nakładamy polewę czekoladową i nakładamy drugie ciasteczko, lekko dociskając. Górne ciasteczko ozdabiamy czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy