Orzechowe rożki

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciastka są wyjątkowo kruche, rozpływają sięw ustach.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    15 dag mąki pszennej
    10 dag mąki jaglanej
    7 dag cukru
    20 dag zimnego masła
    10 dag zmielonych orzechów włoskich
    odrobina soli

    cukier puder do obtoczenia
    mąka do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Orzechowe rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na około godzinę. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć i urywać po kawałku formując małe rogaliki. Ciasto się dosyć klei więc należy je trochę podsypywać mąką, jednak nie za dużo. Blaszkę włożyć znów do lodówki na około 20 min. Aby rożki zrobiły się twarde a następnie wkładać do nagrzanego piekarnika do 180C i piec około 15 min. Rożki się trochę rozlewają podczas pieczenia więc należy zrobić większe odstępy między ciastkami. Po wystudzeniu rogaliki obtoczyć w cukrze pudrze. Można go zmieszać z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować