Orzechowe półksiężyce

  • wyświetlono: 392 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasteczka idealne na każdą okazję.

IMG_4402

Składniki

500 g mąki
150 g margaryny
150 g smalcu
2 żółtka
1 całe jajko
200 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki grubo mielonych lub posiekanych orzechów
białko do smarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Orzechowe półksiężyce

  • 1. Margarynę i smalec rozetrzeć w dłoniach z mąką.
  • 2. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić pół godziny w lodówce.
  • 3. Wałkować na grubość 2 - 3 milimetrów i i wycinać foremką w kształcie księżyca ( może być inna). Smarować białkiem i umoczyć w orzechach lekko dociskając.
  • 4. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 190 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaorzechyciasteczka kruche

Komentarze

Podobne przepisy

BISZKOPT

Dodane przez: Aninka88

BISZKOPT ORZECHOWY

mój sprawdzony przepis na biszkopt...

orzechowe

Dodane przez: paolineczka

Orzechowe

Ciasto jest błyskawiczne w wykonaniu....

Tort orzechowy

Dodane przez: AnetaJ

Tort orzechowy

Mega orzechowy tort. To mój ulubiony...

Słoneczka orzechowe

Dodane przez: Goszka

Słoneczka orzechowe

Kruche, orzechowe i bardzo delikatne...

Przekładaniec

Dodane przez: anka1988

Przekładaniec orzechowy

Ciasto biszkoptowo-orzechowe.

kremówka orzechowa

Dodane przez: bieniaszka

Kremówka orzechowa

Tradycyjny sposób na kremówkę orzechową....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.