Orzechowe półksiężyce

0 (0 ocen)

Ciasteczka idealne na każdą okazję.

Składniki:

  • 500 g mąki
    150 g margaryny
    150 g smalcu
    2 żółtka
    1 całe jajko
    200 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 szklanki grubo mielonych lub posiekanych orzechów
    białko do smarowania

Orzechowe półksiężyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i smalec rozetrzeć w dłoniach z mąką.
  • 2. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić pół godziny w lodówce.
  • 3. Wałkować na grubość 2 - 3 milimetrów i i wycinać foremką w kształcie księżyca ( może być inna). Smarować białkiem i umoczyć w orzechach lekko dociskając.
  • 4. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy