Orzechowe pączki z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mąka z orzechów jest o wiele zdrowsza niż zwykła, pszenna. Warto tak sobie powiedzieć, a nawet wmówić, że dzięki temu są dietetyczne. I jeść, jeść, jeść... ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1 szklanka przesianej mąki
    1 szklanka startych orzechów ziemnych
    1 kieliszek wódki orzechowej
    szczypta soli
    1 szklanka wody
    100 g masła
    4 jajka
    olej do smażenia

    Nadzienie:

    200 ml śmietanki 36%
    łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Orzechowe pączki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechowe pączki z nadzieniem 1. Do rondla wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, kieliszek wódki oraz sto gram masła. Doprowadzamy do wrzenia.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy i całość wsypujemy do wrzącej wody z masłem. Energicznie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto.

    Pozostawiamy do ostygnięcia.

    Następnie dodajemy jajka, po każdym dokładnie miksując.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej mniej więcej do 170 stopni.
    Ręce zwilżamy olejem i formujemy niewielkie, lekko spłaszczone kuleczki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone odsączamy na papierowych ręcznikach i studzimy.

    Do zimnej, szklanej miski wlewamy śmietankę i dodajemy cukier miksujemy na sztywno. Przygotowaną bitą śmietanę przekładamy do szprycy i nadziewamy kuleczki.

    Podajemy posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy