Orzechowe mielone z porem

0 (0 ocen)

Inny sposób na mielone. Orzechy dodają ciekawy smak i aromat.

Składniki:

  • - 600 g mięsa mielonego wieprzowego
    - 150g zmielonych orzechów włoskich
    - 1 czerstwa bułka + trochę wody do jej namoczenia
    - 1 duża czerwona cebula
    - 1 biała część pora
    - 1 jajko
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie - do smaku
    - ew. trochę bułki tartej do związania mięsa
    - olej rzepakowy do smażenia

Orzechowe mielone z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kosteczką ( drobną) cebulę, posiekany drobno czosnek, jajko, porozrywaną na części namoczoną bułkę, posiekanego w pół plasterki pora, przyprawy, orzechy i jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy, Formujemy kulki wielkości dużej mandarynki i smażymy na gorącym oleju z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy