Orzechowe kruche ciasto z jabłkami i budyniem

5 (156 ocen)

  • 50 min

Bardzo lubię orzechowe spody ,są bardzo kruche i lekko chrupiące .Ciasto proste,szybkie i smaczne.

  • 50 min

Składniki:

  • -3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów

    -150 g mąki

    -100 g masła

    -50 g cukru pudru

    -budyń śmietankowy z cukrem

    -3 słodkie jabłka

    -450 ml mleka

    -3 łyżki drobno posiekanych włoskich orzechów

    -cynamon
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Orzechowe kruche ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ..Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,posiekać nożem następnie dodać orzechy i cukier.Zagnieść szybko ciasto,zawinąć w folię ,schłodzić 30 minut w lodówce.2/3 ciasta wylepić dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temp.200 st.C przez około 10 minut

    ....Budyń ugotować według przepisu,używając do tego 450 ml mleka.Lekko ostudzić a następnie wyłożyć na podpieczony spód.Na budyń rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach jabłka, oprószyć cynamonem .Na wierzch rozkruszyć pozostałe ciasto i posypać pozostałymi orzechami.

    ..,Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 35 minut.Ostudzić ,posypać cukrem pudrem.

    .

Porady

Ciasto kroimy po ostudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować