Orzechowe gwiazdki

  • wyświetlono: 316 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Półfrancuskie ciasteczka z orzechami na bezowym lukrze,

Goszka
  • 20min

Składniki

- 60 dkg mąki pszennej
- 500 g masła
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
Lukier
- 1 białko
- 10 dkg cukru purdru
- 20 dkg orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Orzechowe gwiazdki

  • Orzechowe gwiazdki1. - Margarynę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę.
    - Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce.
    - Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier.
    - Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm.
    - Wykrawać z ciasta gwiazdki.
  • Orzechowe gwiazdki2. - Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem.
    - Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
    - Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    - Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut.
    - Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Można wycinać różne kształty, niekoniecznie gwiazdki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieciasteczkakarnawałświęta bożego narodzenia

Komentarze

Podobne przepisy

Lukrowe gwiazdki

Dodane przez: Jaga85

Lukrowe gwiazdki

Gwiazdeczki mogą stanowić jadalną...

Gwiazdki smażone

Dodane przez: alaaa

Gwiazdki smażone

Najczęściej takie gwiazdeczki smażę...

Album domyślny

Dodane przez: PolskaGotuje

Cynamonowe gwiazdki

Moje ulubione grudniowe ciasteczka....

Świąteczne gwiazdki

Dodane przez: Ela Stelmach

Świąteczne gwiazdki

Ciasteczka te są niezwykle delikatne,...

Słodkie gwiazdki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Niebiańskie gwiazdki

Bardzo smaczne, kruche, lekkie...

amoniaczki

Dodane przez: mariosylwia

Amoniaczkowe gwiazdki

bardzo kruche i tanie w przygotowaniu...