Orzechowe gwiazdki

  • wyświetlono: 292 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Półfrancuskie ciasteczka z orzechami na bezowym lukrze,

Goszka
  • 20min

Składniki

- 60 dkg mąki pszennej
- 500 g masła
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
Lukier
- 1 białko
- 10 dkg cukru purdru
- 20 dkg orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Orzechowe gwiazdki

  • Orzechowe gwiazdki1. - Margarynę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę.
    - Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce.
    - Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier.
    - Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm.
    - Wykrawać z ciasta gwiazdki.
  • Orzechowe gwiazdki2. - Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem.
    - Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
    - Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    - Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut.
    - Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Można wycinać różne kształty, niekoniecznie gwiazdki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieciasteczkakarnawałświęta bożego narodzenia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami

Dodane przez: 2milutka

Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną...

Kusząca soczysta czerwień truskawek...

Kapelusze wiedźmy

Dodane przez: Elisa

Kapelusze wiedźmy

Pyszne kapelusze wiedźmy idealnie...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Pączki wiedeńskie

Dodane przez: czarrna

Pączki wiedeńskie

Szybki deser :)

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...