Orzechowe ciasto z wiśniami i jabłkiem

4 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste jesienne ciasto do którego wykonania możemy użyć białka które nam zalegają, wilgotne i chrupiące w sam raz dla wielbicieli orzechowych smaków.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    25 dag mąki pszennej
    3 żółtka
    1 jajko
    20 dag masła
    10 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    3 białka z ciasta kruchego
    3 dodatkowe białka
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka bułki tartej
    15 dag orzechów mielonych
    15 dag orzechów krojonych
    1/3 szklanki oleju u mnie słonecznikowy
    1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach + 1 łyżka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    1 szklanka wiśni z kompotu

    Polewa:
    10 dag masła
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao

    Forma:
    23/35 cm
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe

Orzechowe ciasto z wiśniami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do.lodowki na 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy podsypaną mąka, przenieść na blaszkę wyłożoną papierem , posmarować dżemem i poukładać wiśnie.
  • 2. Ciasto orzechowe:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno dodać po łyżce cukru i nadal ubijać. Następnie dodawać na przemian pozostałe składniki mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać starte jabłko obsypane mąka i wymieszać. Ciasto wyłożyć na ciasto kruche. Pieczenie ok. 50 minut w temp. 270 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
  • 3. Polewa:
    Wodę zagotować z cukrem, garnek zestawić z ognia dodać miękkie masło i energicznie mieszać trzepaczką następnie dodać kakao i również mieszać do momentu pozbycia się grudek. Po wystygnięcia polewę wyłożyć na ciasto.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować