Orzechowe ciasteczka z galaretką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

przepis na ciasteczka orzechowe z galaretką

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 375 gramów
    - proszek do peiczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 200 gramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - masło: 250 gramów
    - białko: 1 sztuka
    - orzechy mielone laskowe: 125 gramów
    NADZIENIE I DEKORACJA:
    - cukier puder: 100 gramów
    - galaretka truskawkowa lub poziomkowa: 1 sztuka

Orzechowe ciasteczka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechowe ciasteczka z galaretką 1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone zimne masło, białko i mielone orzechy. Ze składników zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, zwinąć w folię włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
    Ciasto wałkować na grubość ok 4 mm i wycinać ciasteczka, w połowie wyciąć otwory. piec ok 12 minut w temperaturze 180 stopni.
    Przygotować galaretkę w 400 ml wody. z cukru i niewielkiej ilości wody zrobić lukier, szprycą po krawędzi całego ciasteczka rozprowadzić lukier i złączyć z wyciętym ciasteczkiem. Gdy galaretka zacznie już tężeć łyżeczka nakładać galaretkę.

Komentarze

Podobne przepisy